FAQ home Contact


Forside

Ungdom
Krigen
Karriere
Regeringer
J. O. Krag
Mennesket
Otium
Ode Til Anker

Ankers Brev
Historien
Kontakt

 

 


At fabrikationen af politiske hædersmænd som Anker Jørgensen er ophørt, siger mindst lige så meget om det danske samfunds generelle udvikling som om Anker Jørgensens særlighed ... Anker Jørgensen sagde lige ud, hvad han mente, så man kunne forstå det. Der var i sjælden grad en overensstemmelse mellem manden og holdningerne. En overensstemmelse som gjorde, at også Socialdemokratiet – for sidste gang? – havde en klar identitet. Anker Jørgensen var anti-spin. Var de andre cand.jur. eller cand.scient.pol., så var Anker kan.selv."
- Kim Skotte, musik- og filmanmelder, i Politiken 1. maj 2007


Hans frisind og tolerance står for mig som sande arbejder værdier. Jeg kan huske hans fremtoning, fra da jeg var barn. Han var en rigtig statsminister. Ikke lige så kedelig som Poul Schlüter ... Han var inkarnationen af arbejderværdierne. Han stod ved sine meningers mod og var sig selv. Altid. Det er en befriende kontrast til moderne politikere, der er så finpudsede, og alt handler om spin ..."
- Christian Juncker, sanger og poet, i et interview med metroXpress ved Nana Askov 1. maj 2007


Anker er en hædersmand. Han er ikke en taktiker og har altid ladet sig styre af sine grundholdninger. Han er den sidste af sin slags. Det er gammeldags, men flot at føre politik ud fra sin idealisme. Og det ærgrer mig, at det er blevet gammeldags. Jeg holder meget af politikere, som også tør begå fejl."
- Niels Hausgaard, sanger og poet, i metroXpress 1. maj 2007


Det var ikke Anker, der solgte Københavns havnefront til den højestbydende. Det var heller ikke ham, der solgte Ungdomshuset hen over hovedet på de unge mennesker, der havde opholdt sig i huset i 25 år ... Derimod var det Anker, der i sin største time gik ind i løvens hule og tog til Bagdad og befriede de danske gidsler. Det var sgu modigt gjort. Så derfor vil jeg nu synge verdens største, lille sang til Danmarks største, lille mand ..."
- Kim Larsen, sanger og poet, ved et release-party den 29. april 2007 på hyldest-CD'en De Største Er De Små
 


 


 Allerede februar 2007 kunne en række danske musikere fortælle, at de var gået sammen for at lave en hyldest-CD til - som det blev sagt - hædersmanden Anker Jørgensen, en CD der ville blive udsendt den 1. maj samme år. Senere i april 2007 blev der så udsendt en pressemeddelelse:

DE STØRSTE ER DE SMÅ - sange til Anker
Diverse kunstnere

En perlerække af kendte danske kunstnere hylder på cd’en ”De største er de små - sange til Anker” den tidligere statsminister og folkekære personlighed Anker Jørgensen i anledning af hans 85-års fødselsdag. Cd’en, der indeholder nyfortolkninger af sange fra Arbejdersangbogen, udkommer - selvfølgelig - på arbejdernes internationale kampdag den 1. maj.

Anker Jørgensen fylder 85 år den 13. juli. I den anledning er en række af Danmarks mest kendte kunstnere gået sammen for at hylde ham på cd’en ”De største er de små - sange til Anker” med nyfortolkede sange fra Arbejdersangbogen. Med cd’en sender kunstnerne en varm hilsen og tak til hæderspersonen Anker Jørgensen, mere end til socialdemokraten af samme navn.

Det var på Skanderborg-festivalen i 2005, at idéen om at hylde Anker Jørgensen blev til. Under sommersolen faldt Peter Ingemann (musiker) og Henrik Hansen (projektleder og musiker) i snak om, hvor de rigtige, ægte og velmenende mennesker i dansk politik var blevet af - nogen man kan stole på, og som ikke skifter mening, bare spindoktoren løfter øjenbrynet: Sådan nogen som Anker Jørgensen!
Ud af denne snak voksede ideen og lysten til at lave en hyldest-cd til netop Anker. At kunstnere hylder en tidligere politiker på denne måde kan siges at være temmelig utraditionelt. Men kunstnerne spænder sig ikke for en partivogn, for Anker eller for nogen andre. Under hele projektet har det været vigtigt at gå fri af bindinger til parti, fagbevægelse og interesseorganisationer, men netop at fokusere på, hvilken person, guttermand, hædersmand Anker er som menneske.

Alle sangene på albummet, på nær én, er fra Arbejdersangbogen og udvalgt i et tæt samarbejde mellem Anker og kunstnerne. På dette grundlag har kunstnerne selv fortolket sangene og sat deres personlige præg på dem. Under cd’ens tilblivelse blev det tydeligt, hvilken person Anker Jørgensen er, og hvilket indtryk mange har af denne karismatiske herre. Overalt mødte projektleder Henrik Hansen goodwill. Mange musikere ville gerne deltage, og LO-skolen tilbød at lægge lydstudie og lokale til.

Rækken af kunstnere, der hylder Anker Jørgensen, spænder vidt og over flere generationer. Blandt de medvirkende kan blandt andre nævnes Erik Clausen, Allan Olsen, Michael Falch, Kim Larsen, og helt nye unge danske rockpoeter som Juncker og Jonas Breum. Sidstnævnte har i fællesskab skrevet og kombineret albummets sidste og eneste nye nummer, ”De største er de små”, der også er albummets titel.

Med cd’en følger en booklet, som indeholder små, skæve og for mange ukendte historier, som tegner et billede af mennesket Anker Jørgensen. Til hver enkelt sang er tilføjet små glimt fra Ankers omskiftelige liv og levned med fokus på hans personlige valg. Blandt andet hører vi historien om, hvorfor Anker ikke ville have en Mercedes som ministerbil, om at være cykelbud i Kongens København, om at være modstandsmand under besættelsen, om at vokse op hos plejeforældre og om at være ægtemand i 51 år.


Cd’en er kunstnernes gave til Anker - og så kan Anker og vi andre bare læne os tilbage og tage imod.

”De største er de små - sange til Anker” udkommer den 1. maj 2007.

Sange og kunstnere:

”Jens Vejmand” - Allan Olsen
”Shangri La” - Gitte Nauer og Ivan Pedersen
”Internationale” - Kim Larsen og Kjukken
”En sømand har sin enegang” - Laura Illeborg
”Friheden flyver” - Mikael K i Klondyke
”Karl og Ann-Katrin” - Erik Clausen
”Kringsat af Fjender” - Tanja Witt
”Desertøren” - Stig Møller
”Anna var i Anders Kær” - Nis P. Jørgensen og Gry Trampedach
”Spurven sidder stumt bag kvist” - Niels Skousen
”En vise om tre små musikanter” - Peter Ingemann
”Man binder os på mund og hånd” - Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt
”Lystsejlads” - Frede ”Fup” Norbrink
”Det haver så nyligen regnet” - Michael Falch og Anna Falch
”Kæden” - Gry Trampedach
”Skærsliberens forårssang” - Allan Olsen og Niels Hausgaard
BONUSTRACK: ”De største er de små” - Breum og Juncker

På net-musikmagasinet diskant.dk anmelder den kyndige freelance-journalist Steffen Moestrup den 23.5.2007 den nye CD under overskriften Se et rødt flag smælde, hør den danske sang! og tildeler Sange Til Anker 8 ud af en karakterskale på 10:

"Er det mon blot en skrøne, at kunstnere flest er venstreorienterede? Eller er der ligefrem noget kreativt frugtbart ved at indtage arbejderpositionen? Jeg er i tvivl, men kigger jeg bare en smule ind i mig selv, har jeg langt nemmere ved at nævne venstreorienterede kunstnere end dem ude til højre. Navne som Bertolt Brecht, George Orwell og Sergei Eisenstein dukker hurtigt op i tanken, mens der skal ledes længere efter folk som...nå, ja, lige nu kan jeg kun finde Claes Kastholm frem i hovedet.

Nuvel. Om kunstnerne på De største er de små er til venstre, højre eller højt på tå vides ej, men sikkert er det, at det politiske egentlig ikke fylder alverden på albummet. Faktisk kan udgivelsen – som egentlig er en hyldest til den folkekære Anker Jørgensen, der bliver 85 år i år – ligeså godt lyttes til som en hyldest til den danske sang.

Og det en fremragende hyldest. Mangfoldig er den danske sang. En ung blond pige enkelte gange. Andre gange en vuggende fulderik. Eller en dyster melankoliker. En sværm af strenge spilles der på, når sange som ”Anna var i Anders Kær”, ”Internationale”, ”Jens Vejmand” og ”Spurven sidder stumt bag kvist” er at finde på en og samme cd.

Erik Clausen leverer et rammende udtryk i den bramfrie ”Karl og Ann-Cathrin” med en vokal som får mig til at finde mine gamle John Mogensen-LP’er frem igen. Allan Olsen har ligeledes rigtig godt fat i ”Jens Vejmand”, som fremstår voldsomt stærk i Olsens enkle, maskuline udtryk. Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt komplimenterer hinanden rigtig flot i besættelsesnummeret ”Man binder os på hånd og mund”, hvorimod Michael Falch og Anna Falch kæmper noget iltert med ”Det haver så nyligen regnet”. Allerbedst er Niels Skousen, som får ”Spurven sidder stum bag kvist” til at svæve bort fra folkeskolens kedsommelige sangtime til en evig mark af bevaringsværdige fortolkninger.

Anker Jørgensen kan være ovenud tilfreds med disse sange. Det er Danmark, når landet folder sig smukkest ud. Måske kan denne udgivelse ligefrem – efter Pia K.s monopol – gøre dannebrog stueren igen."

Anmeldt på diskant.dk af: Steffen Moestrup


I et interview i Søndagsavisen den 29. april 2007 med Mads Bregenov-Pedersen og Rikke Danielsen fortalte Anker Jørgensen, at han selv havde været med til at udvælge sangene til CD'en - og det med omhu:

"Jo, jeg er da glad og synes også, det er flot, at man har fået dén ide .. Jeg er jo bare et almindeligt menneske, forstår du. Jeg kan godt lide, når andre gør noget for mig, ligesom jeg godt kan lide at gøre noget for andre.

Det er sange, som taler direkte og inddirekte om solidaritet mellem mennesker. Ikke bare den traditionelle fagforeningssolidaritet, som ellers er vigtig nok, men dén solidaritet, jeg omsætter til kærlighed. Fordi solidaritet er medmenneskelig kærlighed, som jeg ellers synes, vi har for lidt af i dag. Solidaritet er ikke det, der siges, men det, der gøres."

I musikeren Allan Olsens gæstebog på Internettet sender Edith Havmand Hansen en hilsen den 10. april 2007 på denne måde:

"10. april Kære Allan Olsen

... det jeg her vil udtrykke, er min glæde over at I vil hylde Anker Jørgensen den gamle hædersmand på hans 85 års fødselsdag, med de dejlige sange fra Arbejdersangbogen.

Anker er æresmedlem i Frederiksværk Socialdemokratiske Partiforening. D. 27. januar i år fejrede vi vores 110 års jubilæum som forening, og her kom han stille og roligt ind af døren. Vi var glade for at have ham i vores midte, og forventede ikke noget andet af ham, han bliver jo dog 85 år. Men hallo, gutter! Anker rejste sig, gik op til mikrofonen, og holdt en brandtale så hårene rejste sig. Og dem blev der ikke strøget med, kan jeg hilse at sige Jer! Ordene blev sagt med en saft, kraft, energi og indignation, som fra en ung mand - han har ilden i behold! Jo, vi savner mænd som ham i det politiske liv! Og derfor er jeg så glad for Jeres kommende CD, og beder dig om at videregive min hilsen og håndslag til alle de andre også ...

De bedste hilsener
Edith."

Flemming Schreiber Pedersen medsender også en hilsen dagen efter:

"11. april Kære Allan

En gammel (72) frederikshavner - fra Buhlsvej i den nordlige del af byen, at du bare ved det! - vil gerne sige dig og alle dine kolleger tak for Anker-initiativet; du ka' tro, det glæder en mangeårig rød aktivist at se - høre, naturligvis! - unge og yngre mennesker vise stoute folk, som Anker, respekt - og så på den måde - helt i jeres eget tonesprog! Det er dælemæ' flot, Allan! Den CD vil jeg snarest skaffe mig, ka'jeg love dig!

Varm hilsen,
Flemming Schreiber Pedersen."

 

 

 


I Berlingske Tidende den 30. april 2007 skriver anmelderen Thomas Søie Hansen om den nye CD under overskriften Tillykke Anker:

" ... Pladen åbner med Allan Olsens fortolkning af »Jens Vejmand«. Det gør han fremragende i selskab med sin akustiske guitar. Også Olsens og Niels Hausgaards fællesindsats på»Skærsliberens Forårssang« er til ug med kryds og slange. De herrer kan noget, så blodet fryser til is, og ørene vokser til dobbelt størrelse. Kim Larsens version af »Internationale« er som taget ud af Larsens »Sange Fra Glemmebogen«, og som sådan enkel og skøn. Klondyke formår at friske »Friheden Flyver« så meget op, så man er nødt til at høre den på repeat en fem-seks gange, inden man lader skiven rotere videre. Det er højdepunkterne på en plade, som meget sigende er bedst, når arrangementerne er helt nedbarberede og instrumenterne få.

Af missere er der flere, endda flere end flere. Men rigtig dårligt bliver det aldrig på»De Største Er De Små«, idet sangene i sig selv er så fremragende ..."


Nyhedsavisens anmelder René Fredensborg kalder Sange Til Anker en rendyrket cadeau og giver fire stjerner ud af seks mulige:


"At synge en sang for Anker er ikke bare et topsympatisk projekt, men måske også en sag for Guinness Rekordbog. For har en tidligere statsleder nogensinde fået sig en regulær hyldestplade fra den nationale musikelite? Jeg tror det ikke, og så længe Anders Fogh troner, er denne specielle bedrift heller ikke truet ...

... I hvert fald bliver der gjort honnør for den snart 85-årige tidligere socialdemokratiske statsminister: Anker havde fire halve med i madpakken. Anker var modstandsmand. Anker gjorde fagforeningen stærk. Anker modsatte sig det imperialistiske USA. Anker står stadig i kø som alle andre."


Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo kalder under overskriften Hyldest Med Højkonjunktur Til Anker albummet en varmhjertet musikalsk æresbevisning til kammerat Anker Jørgensen og tildeler CD'en fire stjerner ud af seks mulige:

" ... Evergreens fra Arbejdersangbogen fortolkes fortrinsvis i afdæmpede udgaver, og Allan Olsens dylanesiske 'Jens Vejmand' og Niels Skousens nænsomme 'Spurven Sidder Stum Bag Kvist' er rige på rustikt ringende respekt for det fornemme forlæg, mens Olsen tillige tjener 'Skærsliberens Forårssang' i fællesskab med Niels Hausgaard ...

 ... Clausens 'Friheden Flyver' får ny luft under vingerne i en kosmisk udgave af Klondyke, og albummets iørefaldende titelnummer er en nykomponeret slager af og med Jonas Breum og Christian Juncker.

Sødmefulde duetter mellem Gitte Naur og Ivan Pedersen samt Anne Dorte Michelsen og Lars Lilholt er også vellykkede, og 'De Største Er De Små - Sange Til Anker' får bestemt ikke det romantiske billede af vor alfaderlige figur til at krakelere."


I Jyllands Posten giver anmelderen Jakob Lambertsen CD'en fire stjerner af seks mulige:

"... Nogle af fortolkningerne af de mere eller mindre kendte sange er mere jævne end andre, men ganske mange stikker ud eller overrasker ... Allan Olsen synger tørt, usentimentalt og enkelt om "Jens Vejmand". Kim Larsens udlægning af "Internationale" er elegant og luftig ... Titelsangen er pladens eneste nyskrevne nummer og det mest elektriske - Breum og Junckers fængende ballade "De Største Er De Små" ..."


Århus Stiftstidende funderer i sin anmeldelse den 30. april 2007: Gu' ved hvem der laver en plade til Nyrup eller Anders Fogh ... 
Det hedder videre:

"Anker Jørgensen, fylder 13. juli 85 år. Så længe skal han nu ikke vente på en meget, meget fin og personlig gave fra en perlerække af danske, etablerede musikere. For allerede i morgen er det 1. maj – arbejdernes internationale kampdag – og der udkommer, til glæde for os alle, hyldest-cd'en til mennesket Anker Jørgensen ..." 

 FAQ Home Contact